IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple се кани да замени ключов чип на Broadcom със собствен компонент

Компанията очаква новата ѝ разработка да влезе в употреба от 2025 г.

12:34 | 10.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Стремежът на Apple да замени чиповете в своите устройства със собствени компоненти ще включва отказването от ключови полупроводници, дело на Broadcom, през 2025 г. Това твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса, което подсказва за задаващ се удар по един от най-големите доставчици на технологичния гигант.

Освен това Apple иска да подготви първия си клетъчен модемен чип до края на 2024 г. или началото на 2025 г., което ще ѝ позволи да замени компоненти от Qualcomm, допълват източниците, които са пожелали да останат анонимни, защото нямат право да коментират публично темата. По-рано се очакваше Apple да замени компонентите на Qualcomm още тази година, но промени с разработката са наложили изместване на срока.

Apple е най-големият клиент на Broadcom и отговаря за около 20% от приходите на производителя на чипове за последната фискална година, което се равнява на близо 7 млрд. долара. Qualcomm генерира около 22% от годишните си приходи от продажби от производителя на iPhone, или близо 10 млрд. долара, макар че от години компанията предупреждава, че зависимостта ѝ от Apple ще намалее.

Цената на акциите на Broadcom се понижи с 4,7% в резултат на новините, но след това се възстанови частично от спада. Книжата завършиха борсовата сесия в понеделник на цена от 576,89 долара, записвайки спад от 2%. При Qualcomm имаше понижение с 1,6% и в края на деня те се търгуваха за 114,61 долара, или с 0,6% надолу. Стойността на книжата на Apple нарасна с 0,4% до 130,15 долара.

Случващото се допълнително ще разтърси индустрията за чипове, която генерира милиарди долари, доставяйки компоненти на Apple. Най-високо оценената технологична компания в света вече премахна повечето процесори на Intel от компютрите Mac и вместо тях използва собствени чипове, наречени Apple Silicon. Новите промени засягат най-новите производители на безжична електроника.

iPhone е най-доходоносната част от бизнеса на Apple, като генерира повече от половината от нейните приходи от 394,3 млрд. долара миналата година. Смартфонът също така помогна за растежа на Broadcom, която нарича Apple своя „голям северноамерикански клиент“ при представянето на финансовите си резултати. Производителят на чипове прави комбиниран компонент, който се грижи както за Wi-Fi, така и за Bluetooth функциите на устройствата на Apple.

IPhone генерира най-голяма част от проходите на Apple. Графика: Bloomberg L.P. IPhone генерира най-голяма част от проходите на Apple. Графика: Bloomberg L.P.

Компанията на Тим Кук разработва собствено устройство, което да замени въпросния чип, като иска да започне да го ползва през 2025 г., твърдят източниците. Освен това вече работи по следваща версия, която ще комбинира клетъчен модем, Wi-Fi и Bluetooth възможности в един компонент.

Представител на базираната в Купертино Apple е отказал да коментира въпроса. От Broadcom не са коментирали веднага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още